Periscope on Twitterin omistama keväällä 2015 perustettu palvelu, jolla voi lähettää reaaliaikaista videokuvaa ja vastaanottaa kirjoitettuja viestejä lähetyksen katselijoilta. Periscopen käyttäjämäärät ovat nopeassa kasvussa, mutta tätä kirjoitettaessa sovellus on yhä hyvin pienen vähemmistön käytössä Suomessa ja maailmalla. Luotettavia tilastoja Periscopen käyttäjämääristä Suomessa ei ole, mutta verrattaessa Periscopen asennuksia muihin suositumpiin sovelluksiin joista tilastoja on saatavilla, voidaan olettaa että Periscopen käyttäjämäärät ovat yhä varsin vaatimattomat Suomessa.

Nuoret ovat sosiaalisen median palveluiden käyttöönotossa koko väestöä nopeampia ja vähemmän luotettavien verkkoselvitysten perusteella nuorista noin 10-30 prosenttia käyttääkin jo sovellusta. Sovelluksen käyttö ei kuitenkaan useimmilla käyttäjistä tarkoita omien lähetysten tekemistä vaan lähinnä lähetysten seuraamista ja kommentointia.

Kannattaa pitää mielessä että myös vakiintuneemmat alustat kuten Snapchat, YouTube ja Facebook mahdollistavat livelähetykset, joten ilmiö ei ole rajoittunut tähän yhteen uuteen sovellukseen. Periscopen nopean kasvun taustalla on kuitenkin onnistunut käyttöliittymä ja kattava medianäkyvyys.

Periscopen käyttöön liittyy muutamia seikkoja, joihin kannattaa huomioda ennen sovelluksen käyttöä.

Lähetykset näkyvät (oletusarvoisesti) kaikille

Kun skooppaaja käynnistää lähetyksen, se tulee näkyväksi Periscopen muille käyttäjille. Käyttäjän seuraajat saavat halutessaan ilmoituksen kun käyttäjä käynnistää lähetyksen ja voivat liittyä katsojiksi yhdellä painalluksella. Lähettäjä voi antaa lähetykselleen nimen ja valita onko lähetys julkinen vai avoin vain valituille katsojille.

Sovelluskaupoissa Periscopella ei ole varsinaista ikärajaa, mutta Periscopen käyttösäännöt ovat kuitenkin samat kuin Twitterillä, eli Periscope ei ole tarkoitettu alle 13-vuotiaille ja Twitter voi poistaa alle 13-vuotiaiden käyttäjätilit.

Ennen julkista lähetystä kannattaa myös poistaa lähetyksestä sijainti, sillä sovellus näyttää muutoin lähetyspaikan kartalla katuosoitteen tarkkuudella.

Kommentointi voi olla asiatonta

Ennen oman lähetyksen tekemistä kannattaa katsella muutamia kymmeniä eri-ikäisten tekemiä lähetyksiä ja lukea lähettäjille tulevia kommentteja. Lähetyksiä tekevät tytöt ja naiset saavat paljon seksuaalista "näytä tissit" kommentointia.

Kodeissa onkin tärkeää keskustella asiallisesta vuorovaikutuksesta verkossa ja pyrkiä ehkäisemään seksuaalista häirintää, sekä rasistista kommentointia. Häiritsevien käyttäjien pysyvä estäminen onnistuu helposti klikkaamalla kommenttia. Käyttäjä voi myös rajoittaa keskustelun lähetyksessä ainoastaan seuraamiinsa käyttäjiin, jolloin viestejä voivat lähettää ainoastaan lähettäjän valitsemat henkilöt.

Sovelluksella saatetaan rikkoa yksityisyyttä (ja lakeja)

Ennen muiden ihmisten kuvaamista täytyy varmistaa, että kaikki lähetyksessä näkyvät (ja kuuluvat) henkilöt antavat luvan kuvaamiselle.

Luvattomalla kuvaamisella rikotaan pahimmassa tapauksessa rikoslain 24 luvun pykäliä Yksityisyyden, rauhan ja kunnian loukkaamisesta.

Hyvänä käytäntönä voidaankin pitää selvää ilmoitusta ympäristölle siitä, että on aloittamassa Periscope-lähetyksen ja antaa muille mahdollisuus välttää näkyminen lähetyksessä.

Periscopen mahdollisuudet

Periscope on parhaimmillaan palvelu, joka vähentää ennakkoluuloja ja yksinäisyyttä. Palvelun kautta pääsee osaksi sellaisten ihmisten elämää, joihin ei fyysisessä elämänpiirissä ole mahdollista tutustua. Periscopen kautta pääsee keskustelemaan erilaisiin vähemmistöihin kuuluvien ihmisten kanssa.

Mikäli käyttäytyy palvelussa asiallisesti, huolehtii riittävästi omasta ja muiden yksityisyydestä ja on varautunut siihen, että osa ihmisistä on kanssasi eri mieltä ja käyttäytyy asiattomasti, voi palvelu tuoda paljon uusia ajatuksia.

Muodosta oma mielipiteesi

Voit katsella käynnissä olevia lähetyksiä myös ilman sovellusta osoitteessa: http://www.periscope.tv/couchmode

Lue myös Nytin artikkeli aiheesta: Kui vanha oot? Näytä tissit! Somali! (26.11.2015)